Is een VCU certificaat verplicht voor uitzendbureaus? VCA en VCU | CertificeringsAdvies Nederland (2024)

VCU is een bekend certificaat binnen de uitzendbranche. Maar is het verplicht? En hoe ga je ermee aan de slag?

VCU, de Veiligheid Checklist Uitzendorganisaties, is een certificaat dat uitzendbureaus kunnen behalen. De certificering is bedoeld om uitzendkrachten die risicovolle werkzaamheden uitvoeren, bijvoorbeeld in de bouw- en industriesector, gezond en veilig te laten werken. Maar is eenVCU-certificaatverplicht voor uitzendbureaus? In dit blogartikel beantwoorden we die vraag en geven we tevens een aantal redenen om te kiezen voor een VCU-certificering voor je organisatie.

Is een VCU certificaat verplicht?

Het antwoord op de vraag of een VCU-certificaat verplicht is, is kort en bondig: nee, een certificaat is niet wettelijk verplicht. Wanneer je regelmatig personeel uitzendt naar bedrijven die werkzaamheden uitvoeren waar verhoogde risico’s aan zijn verbonden dan is het wel verstandig om een VCU-certificering te behalen. Je werknemers zijn zo veel beter geïnstrueerd over de werkomstandigheden en eventuele risicovolle situaties die zich voor kunnen doen.

Lees ook Wat is VCU?

Anderzijds zal een VCU-certificering altijd vereist worden vanuit opdrachtgevers die zelf in het bezit zijn van een VCA-certificering. Uitzendkrachten die worden uitgezonden aan een VCA-gecertificeerd bedrijf komen vaak te werken in risicovolle omgevingen, zoals op een bouwterrein, in een werkplaats of bij installaties. Door als uitzendbureau in het bezit te zijn van een VCU-certificering bewijs je dat het VG-beheersysteem op orde is en dat je dus voldoet aan alle gestelde eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Lees ook Wat is NEN 4400-1? En wat is de relatie tussen VCU en NEN 4400?

Verplichtingen vanuit de wet

Net als voor de werknemers van het bedrijf is het ook voor de uitzendkrachten van belang dat zij zich bewust zijn van de risico’s tijdens de werkzaamheden. Vanuit de wet zijn uitzendbureaus daarom verplicht om bij de inlenende partij of bij de opdrachtgever op te vragen welke specifieke veiligheidsaspecten er gelden bij het bedrijf en bij de betreffende werkzaamheden, zodat de uitzendkracht hieraan kan voldoen.

Uitzendbureaus zijn daarnaast verplicht om na te vragen bij de opdrachtgever welke beheersmaatregelen deze heeft genomen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Deze informatie dient de intercedent die werkzaam is bij het uitzendbureau namelijk te verstrekken aan de uitzendkracht, zodat deze op de hoogte is alvorens hij of zij aan de slag gaat bij de opdrachtgever.

Klantcase Techniche

“Bovendien was de samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland erg prettig. Dankzij hun duidelijke en praktische aanpak, maar zeer zeker ook het persoonlijke tintje leverde de samenwerking ons echt toegevoegde waarde op. Het is dan ook niet voor niets dat we het VCU-traject in slechts drie maanden en één dag hebben afgerond.” – Meer lezen over deze ervaring?Bekijk de klantcase van Techniche

De voordelen van een VCU-certificaat voor uitzendbureaus

Ook al is een VCU-certificaat niet wettelijk verplicht voor uitzendbureaus, het heeft tal van voordelen wanneer je als uitzendbureau in het bezit bent van een dergelijk certificaat. Zoals hierboven genoemd, voldoe je daarmee aan de eisen vanuit opdrachtgevers, maar er zijn nog meer redenen om een VCU-certificering te behalen:

1. De commerciële waarde van het certificaat

Zoals hierboven gesteld wordt VCU vaak geëist vanuit opdrachtgevers. Dat is ook vaak het geval bij aanbestedingen. Wil je dus mee kunnen doen in die aanbestedingen dan ben je in het voordeel als je al in het bezit bent van een VCU-certificaat.

2. Je voldoet (deels) aan de wet- en regelgeving

Door middel van een VCU-certificaat toon je aan dat je het VG-beheersysteem, en daarmee ook de verplichtingen die gevraagd worden vanuit de Arbowet, als organisatie op orde hebt. Aandacht voor de veiligheid en gezondheid van je medewerkers staat centraal.

3. Je toont aan dat je een professionele organisatie bent

Door een VCU-certificering te behalen laat je aan (toekomstige) opdrachtgevers, maar zeer zeker ook aan toekomstige medewerkers zien dat je waarde hecht aan veiligheid en gezondheid. Daardoor zet je jezelf neer als een professionele organisatie waar de zaken goed geregeld zijn. Dit maakt je aantrekkelijker als werkgever.

4. Het leidt tot verlaging van diverse kosten

Wanneer je serieus aan de slag gaat met veiligheid en gezondheid binnen je organisatie, dan betekent dit dat je maatregelen neemt op het gebied van veiligheid om daarmee risico’s terug te dringen. Hierdoor neemt de kans op ongevallen af en dat leidt indirect tot kostenvoordeel. Wanneer je namelijk regelmatig te maken hebt met ongevallen, dan brengt dat kosten met zich mee. Denk aan verzuimkosten, schadevergoedingen, administratieve kosten, vervangingskosten en ga zo maar door.

Is een VCU interessant voor jouw uitzendbureau?

Samengevat kan de vraag of een VCU-certificaat verplicht is worden beantwoord met nee, maar daar staat direct tegenover dat het in veel gevallen wel vereist wordt vanuit opdrachtgevers en/of juist erg handig is om in bezit te hebben met het oog op aanbestedingen, de geldende wet- en regelgeving, werving van personeel en een besparing van diverse, vaak indirecte, kosten. Heb je interesse in het behalen van een VCU-certificering? Of wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerustcontact met ons op. Onze adviseurs staan je graag te woord!

Is een VCU certificaat verplicht voor uitzendbureaus? VCA en VCU | CertificeringsAdvies Nederland (3)

Is een VCU certificaat verplicht voor uitzendbureaus? VCA en VCU | CertificeringsAdvies Nederland (2024)
Top Articles
Obituaries – Henry W Anderson Funeral Homes Apple Valley MN
The Manhattan Republic from Manhattan, Kansas
What Is Single Sign-on (SSO)? Meaning and How It Works? | Fortinet
Kathleen Hixson Leaked
Can ETH reach 10k in 2024?
Algebra Calculator Mathway
Google Sites Classroom 6X
A Complete Guide To Major Scales
Herbalism Guide Tbc
123Moviescloud
Ree Marie Centerfold
Immediate Action Pathfinder
Colts seventh rotation of thin secondary raises concerns on roster evaluation
How to Store Boiled Sweets
Animal Eye Clinic Huntersville Nc
24 Hour Walmart Detroit Mi
Games Like Mythic Manor
Google Feud Unblocked 6969
Payment and Ticket Options | Greyhound
979-200-6466
Espn Horse Racing Results
Rachel Griffin Bikini
NHS England » Winter and H2 priorities
Unterwegs im autonomen Freightliner Cascadia: Finger weg, jetzt fahre ich!
Sni 35 Wiring Diagram
Water Trends Inferno Pool Cleaner
Weve Got You Surrounded Meme
Myql Loan Login
Doctors of Optometry - Westchester Mall | Trusted Eye Doctors in White Plains, NY
Lacey Costco Gas Price
Encore Atlanta Cheer Competition
Meowiarty Puzzle
Busch Gardens Wait Times
Our Leadership
Mastering Serpentine Belt Replacement: A Step-by-Step Guide | The Motor Guy
Tokioof
Dubois County Barter Page
Southern Democrat vs. MAGA Republican: Why NC governor race is a defining contest for 2024
Lowell Car Accident Lawyer Kiley Law Group
Beth Moore 2023
Games R Us Dallas
How are you feeling? Vocabulary & expressions to answer this common question!
Eastern New Mexico News Obituaries
Mytime Maple Grove Hospital
Discover Things To Do In Lubbock
Woody Folsom Overflow Inventory
Frontier Internet Outage Davenport Fl
Access to Delta Websites for Retirees
Colin Donnell Lpsg
Ics 400 Test Answers 2022
Jovan Pulitzer Telegram
Scholar Dollar Nmsu
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6263

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.