Mezinárodní den prosecca je tady! Přinášíme tipy ambasadorky značky Mionetto Prosecco k výběru, degustování i servírování | Ženy s.r.o. (2024)

Popularita prosecca v posledních letech neustále stoupá. Víte ale, že už 13. srpna slaví svůj mezinárodní den? Poznejte tento italský fenomén o kousek víc a naučte se rozpoznat kvalitní lahev, principy správného degustování i podávání.

Aspektů, podle kterých se při výběru prosecca můžeme řídit, je hned několik. Ty nejdůležitější informace vám ale napoví už samotná etiketa: „Najdete na ni základní informace, které vám svýběrem kvalitního prosecca pomohou. Zjistíte, kdo je výrobce, kategorii zatřídění dle zbytkového cukru, obsah alkoholu i důležité značení o místě původu,“ radí Denisa Kolaříková, sommeliérka značky Mionetto Prosecco.

Podle čeho vybírat?

Prosecco je víno s ochrannou známkou původu a musí být vyrobeno výhradně ve vybraných částech severovýchodní Itálie. Právě odtud pochází i celosvětově nejprodávanější značka prosecca Mionetto, která se i u nás těší velké oblibě.

Pokud byste rádi ochutnali to nejkvalitnější, hledejte to správné označení. „Vysoce kvalitní italská prosecca nesou označení DOCG, které zaručí důkladnou kontrolu výroby, původ hroznů i přísné sledování po nalahvování. Oblast Conegliano-Valdobbiadene získala právo na označení DOCG a s ním i výhradní právo definovat prosecco vyrobené z hroznů pěstovaných v této oblasti jako „superiore“ vroce 2010. Najdete v ní 15 obcí, které produkují vůbec to nejkvalitnější prosecco vokolí,“ upřesňuje k výběru Denisa Kolaříková. Prosecca se značkou DOC rovněž podléhají přísným předpisům. Mají kontrolovaný původ, dobu zrání, výrobní technologii a požadovanou kvalitu. Nicméně pravidla jsou mírnější než pro status DOCG. Oblast se skládá z devíti provincií v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia.

Mezinárodní den prosecca je tady! Přinášíme tipy ambasadorky značky Mionetto Prosecco k výběru, degustování i servírování | Ženy s.r.o. (1)

Suché i méně šumivé

Označení brut, extra dry a dry udává podíl zbytkového cukru. „Pokud dáváte přednost sušším variantám vín, zaměřte se na variantu “brut”. Pro ty, kteří preferují sladší, doporučuji variantu „dry“ s vyšším podílem cukru na litr,“ dodává Denisa Kolaříková.

Prosecco najdete ve dvou variantách odlišujících se podle tlaku vlahvi. Označení spumante nesou ta šumivá vína, která jsou uzavřena korkovou zátkou. Frizzante poznáte podle jemnějšího perlení ašroubového uzávěru.

Degustace a servírování

O tom, zda je vámi zvolené prosecco vpořádku, se nejlépe přesvědčíte ochutnáním. To je vpodstatě obdobné jako u vína. „Při degustování byste se měli řídit třemi základními pravidly, a to vzhledem, vůní a chutí,“ radí sommeliérka značky Mionetto. Po nalití do sklenky by víno mělo krásně perlit. Letmým pohledem skrze sklenku ověřte, zda je víno čiré a čisté. Jemným přičichnutím k okraji sklenky byste měli cítit příjemné ovocné a květnaté vůně. Poté ochutnejte a zaměřte se na intenzitu perlení a celkový projev chuti, který by měl odpovídat tomu, co jste cítili při přičichnutí. Sommeliérka upozorňuje, že prosecco by se mělo podávat ve sklenici tulipánového tvaru: „Tento druh sklenic umožní postupné uvolňování aromat zvína a perlení díky kónickému zaoblenému tvaru neuniká tak rychle. A tím se prodlužuje i ideální doba konzumace.“

Jak na správné skladování?

Italské šumivé víno byste měli ideálně skladovat vleže, v chladném a tmavém prostředí s teplotou kolem 4-6 stupňů Celsia. V domácím prostředí tyto podmínky spolehlivě zajistí i běžná lednice. Před samotnou konzumací je dobré nechat lahev nachladit minimálně 24 hodin.

NÁŠ TIP: Připijte si na Mezinárodní den prosecca Mionettem!

Mezinárodní den prosecca je tady! Přinášíme tipy ambasadorky značky Mionetto Prosecco k výběru, degustování i servírování | Ženy s.r.o. (2)Mionetto Prosecco Prestige DOC Brut vyniká svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů i jemným dlouhotrvajícím perlením. Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního prosecca avsoučasnosti patřícelosvětově k vůbec nejoblíbenějším značkám prosecca. Je ideální pro každou denní dobu i příležitost. Doporučená maloobchodní cena je 229 Kč, dostupné vširoké maloobchodní síti nebo např. na www.osobnivinoteka.cz.

Mezinárodní den prosecca je tady! Přinášíme tipy ambasadorky značky Mionetto Prosecco k výběru, degustování i servírování | Ženy s.r.o. (3)Mionetto Prosecco Cartizze D.O.C.G. Dry se vyznačuje svěží a dobře vyváženou chutí, má plné aroma, které kombinuje svůdné tóny jablek, hrušek s náznaky citrusů a glazovaných mandlí. Jemné intenzivní perlení doplňují elegantní zlatavé odlesky. Šumivé víno pochází z limitované edice a vyrábí se z hroznů pěstovaných výhradně na vrchu Cartizze u italského Valdobbiadene. Doporučená maloobchodní cena je 449 Kč. Mionetto Cartizze je vČesku dostupné pouze na www.osobnivinoteka.cz.

Mezinárodní den prosecca je tady! Přinášíme tipy ambasadorky značky Mionetto Prosecco k výběru, degustování i servírování | Ženy s.r.o. (4)

Mionetto Prosecco DOC Biologico extra dry se vyrábí z hroznů vypěstovaných bez použití chemických přípravků nebo syntetických hnojiv. Jiskřivé prosecco sdlouhotrvajícím perlením spojuje jemnou vůni květů akácie s výraznou chutí zlatého jablka, ananasu a pomeranče. Skvěle se hodí jako aperitiv nebo vkombinaci sbílým masem, rybami a rizotem. Doporučená maloobchodní cena je 295 Kč, zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz.

Mionetto 0,0 %, s nulovým obsahem alkoholu. Charakterizuje ho jemné perlení s delikátní vůní zralého ovoce s tóny citrusu a zeleného jablka. Chuť je čistá, svěží a lehce nasládlá. Doporučená cena je 239 Kč. Zakoupíte například na www.osobnivinoteka.cz.

Foto a text: se souhlasem Mionetto

Mezinárodní den prosecca je tady! Přinášíme tipy ambasadorky značky Mionetto Prosecco k výběru, degustování i servírování | Ženy s.r.o. (2024)
Top Articles
Box Score Golden State
Max Prep Live
Xre-02022
Craigslist Home Health Care Jobs
Danielle Moodie-Mills Net Worth
Jailbase Orlando
Ds Cuts Saugus
Overnight Cleaner Jobs
Music Archives | Hotel Grand Bach - Hotel GrandBach
Midway Antique Mall Consignor Access
Pollen Count Los Altos
Savage X Fenty Wiki
Helloid Worthington Login
2021 Lexus IS for sale - Richardson, TX - craigslist
Uhcs Patient Wallet
Funny Marco Birth Chart
Accuradio Unblocked
7543460065
Nutrislice Menus
Craigslist Free Stuff Santa Cruz
Publix Super Market At Rainbow Square Shopping Center Dunnellon Photos
Pinellas Fire Active Calls
Heart Ring Worth Aj
Today Was A Good Day With Lyrics
John Chiv Words Worth
Hood County Buy Sell And Trade
Craigslist Illinois Springfield
Dove Cremation Services Topeka Ks
Safeway Aciu
Orange Park Dog Racing Results
Miller Plonka Obituaries
Elanco Rebates.com 2022
Garrison Blacksmith's Bench
Mgm Virtual Roster Login
Daily Journal Obituary Kankakee
Metra Schedule Ravinia To Chicago
Craigslist Pa Altoona
Nsav Investorshub
Sas Majors
Torrid Rn Number Lookup
Shipping Container Storage Containers 40'HCs - general for sale - by dealer - craigslist
Sofia Franklyn Leaks
Dickdrainersx Jessica Marie
412Doctors
Unblocked Games - Gun Mayhem
Secrets Exposed: How to Test for Mold Exposure in Your Blood!
Race Deepwoken
Doelpuntenteller Robert Mühren eindigt op 38: "Afsluiten in stijl toch?"
Uno Grade Scale
28 Mm Zwart Spaanplaat Gemelamineerd (U999 ST9 Matte | RAL9005) Op Maat | Zagen Op Mm + ABS Kantenband
BYU Football: Instant Observations From Blowout Win At Wyoming
Obituaries in Westchester, NY | The Journal News
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5790

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.